onsdag 3. februar 2010

Ludvig Holberg (1684-1754) - 1700-tallets Audun Lysbakken

Oppvekst og utdanning
Ludvig Holberg ble født i Bergen i 1684. Men allerede som 18-åring reiste han til København for å studere teologi. To år senere tok han teologisk embetseksamen samme sted. Årene etter studenttilværelsen i København var Holberg mye på reisefot. Han besøkte flere sentrale europeiske land - deriblant Frankrike.

På disse reisene fikk nok Holberg mye inspirasjon og nye impulser - kanskje særlig fra Frankrike som blir regnet som klassisismens hjemland.

Når han slo seg ned i København for godt i 1716, var han igjen aktiv i universitetsmiljøet, og i 1717 ble han utnevnt til professor. Bare to år senere hadde han sin litterære debut med versefortellingen Peder Paars. Dette skulle vise seg å bli begynnelsen på et svært så produktivt forfatterskap for den unge og fremadstormende bergenseren.

Klassisistisk science fiction
I 1741 gav Holberg ut romanen Niels Klims underjordiske reise. Den handler om Niels Klim som faller ned i en fjellhule ved Fløyen i Bergen. Han faller ned i jordas indre, der han kommer i kontakt med ulike samfunn. I det første landet kan kommer til, Potu, er innbyggerne trær. Her oppstår det ulike konfrontasjoner mellom Kliem og de lokale innbyggerne. Blant annet blir han stilt for retten, mistenkt for å ha voldtatt en kvinne (altså et kvinnelig tre han hadde klatret opp i da han rømte fra en okse.)


Med denne romanen tar Holberg et kraftig oppgjør med ulike forhold i samfunnslivet. Han fremstiller samfunnet i romanen som ganske forskjellig fra samtida, og en forstår fort at Holberg prøver å fremheve blant annet kvinnesynet og ytringsfriheten. På Holbergs tid var kvinner, spesielt, en utsatt gruppe. De hadde få rettigheter og det var ikke mange som hadde lønnet arbeid. Dette ville Holberg gjøre noe med, og i denne romanen tar han et spesielt oppgjør med dette. Dette likte neppe myndighetene og presteskapet i Danmark-Norge, og derfor var det vel heller ikke unaturlig at romanen først ble utgitt i Tyskland. Men Holberg var som kjent en svært populær forfatter, og snart kunne ivrige tilhengere både i Norge og Danmark lese den omstridte romanen.

[...]Men aller merkeligst var allikevel den historien jeg hørte om dommeren. Det var faktisk en kvinne, født og oppvokst i byen - og fyrsten hadde utnevnt henne til kaki, dvs. overdommer der. Dette folket gjør nemlig ingen forskjell på kvinner og menn når det skal besettes stillinger, men de velger den som er best egnet.[...]
Utdrag fra Niels Klims reise til den underjordiske verden
Mannlig feminist?
Når en tenker på at vi fremdeles arbeider for full likestilling mellom kvinner og menn, vil det være naturlig å tenke seg at Holberg må ha vært forut for sin tid. Når en ser på hva Holberg gjorde for å fremme rettferdighet og de svakes rett, ser man fort likheten mellom han og Henrik Wergeland, som levde omlag hundre år senere. Begge var opptatt av å fremme rettferdighet og beskytte ulike minoriteter i samfunnet, og begge brukte sin popularitet og sine litterære tekster for å fremme sitt budskap.

PS! For de som lurte på overskriften; Audun Lysbakken er diskriminerings-, og likestillingsminister.

Kilder:
  • Maleri av Holberg
  • Dahl, Engelstad, Halvorsen, Jemterud, Torp, Zandjani. 2007: Grip teksten. Lærebok, norsk vg2. Aschehoug. Oslo

1 kommentar:

  1. Bra at du forklarer overskriften. Du skriver veldig bra! :)

    SvarSlett