mandag 8. februar 2010

Johan Herman Wessel (1742-1785)

Oppvekst og studenttilværelse
Johan Herman Wessel ble født i Akershus i 1742. Men allerede som 19-åring reiste han til København for å studere. Her ble han gående som evig student, og han tok aldri noen eksamen.
Selv om Wessel var en fattig og til tider alkoholisert student mens han bodde i København, skulle ikke dette stoppe han fra å bli en av våre største litterære storheter som hadde utgangspunkt i Norske Selskap.


Norske Selskap
På 1600- og 1700-tallet var det mange norske studenter i København. Mange av dem lengtet hjem til Norge, og det var nok mange som følte et behov for å mimre om hjemlandet - sammen med andre nordmenn. I 1770-årene stiftet en gjeng ivrige norgespatrioter Norske Selskap. Dette ble etter hvert en klubb for skrivelystne nordmenn. Klubben bestod bare av menn, og de var samlet hver torsdag. Medlemmene dyrket tidligere litterære storheter, spesielt Ludvig Holberg. Johan Herman Wessel var kanskje den mest sentrale forfatteren i Norske Selskab.


Smeden og bageren
Diktet handler om en smed som havner i krangel med en person . Krangelen ender med at smeden slår ihjel den andre personen [...] Og etter mange skjellsord, hissig snakk, slår smeden fienden på planeten [...] Smeden blir stilt for retten, og dommeren bestemmer at han skal henrettes. Innbyggerne i byen protesterer kraftig på dette fordi det bare er én smed i byen. De sier at det er to bakere i byen, og at det må være bedre å ta en av disse i stedet. Dommeren er enig, og en av bakerne blir uskyldig henrettet.

"Å rette baker for smed"
Det er av dette diktet uttrykket "å rette baker for smed" kommer fra. Det betyr at en uskyldig mann blir dømt for noe som en annen har utført.

Med dette diktet tar Wessel et oppgjør med rettsystemet. Han ønsker gjennom diktet sitt å uttrykke den manglende fornuften som gjør seg gjeldende både i rettsystemet og i befolkningen.




KILDER:

2 kommentarer:

  1. Kort, konsist og bra skrevet Per-Kristian. Du får med det viktigste og strukturerer med fine overskrifter :)
    Flott bruk av kilder og pekere i teksten! Kunne gjerne hatt en peker til "Johan Herman Wessel" også :)
    Litt langt mellomrom mellom kommentarfeltet og kildene- dette kan du redigere vekk :)

    SvarSlett
  2. Som Anita skriver har du vært veldig flink til å få med deg det viktigste, og du har svart på "oppgavene" vi fikk. Det ble også mye lettere å lese når du hadde delt det opp i avsnitt med egne underoverskrifter. Supert!

    SvarSlett